le cupcake quotidien

le cupcake quotidien
photo Wanda Kujacz

samedi 11 janvier 2014

gingerbread a Genova

la bici di Babbo Natale posteggiata sul retro

Al giorno d'oggi per un bambino la casetta di gingerbread é diventata un must, impossibile aspettare la befana senza la casetta profumata allo zenzero in salotto, quindi, quando sono andata a Genova per le vacanze ho dato una mano a Diego nella costruzione della sua. Diciamolo.. ormai tra finestre sul tetto, archi e giardini la mia fantasia architettonica non conosce limiti.. e per divertirci un po' abbiamo aggiunto anche qualche elemento trash:-)


la renna che corre

il finestrone

crostata all'ananas e alla vaniglia


mercredi 8 janvier 2014

postcard from Trentino


Trentino is definitely one of my favorite regions of Italy. In winter is great for ski, in summer for lovely walks.. and of course food is very interesting! I had the chance to spend some days there for new year and my program was: skiing, eating and drinking in baita, relaxing in sauna.. this is the place to be.. here some pictures of Val Gardena:-)


spatzle (small gnocchi with spinach and cream)

sacher cake (chocolate cake filled with apricot jam)

going home after ski

entrance of restaurant Tubladel in Ortisei

the place to have an unforgettable trentino dinner

it was delicious!

lundi 23 décembre 2013

fresh homemade pasta, a good way to spend your vacations afternoons!



 
 
mix 1 egg with 100g organic flour and a tsp olive oil until you get a "dough" consistency. Roll it with your pasta machine. Please note that this quantity is enough for 1 person, if you are 10.. you'll need 10 eggs, 1kg flour and 10 tsp olive oil! this pasta is so good that sometimes is better eaten with just a little bit of butter and parmesan, pesto sauce or ragu. please avoid complicated sauces (I tried one the other evening.. and I was not that happy about my choice, i regret butter and parmesan!)
 


half chestnut flour half normal organic flour

last minute dessert for new year party


this dessert idea is easy and so good! take good quality dates, open and fill it with fresh mascarpone cream.. that's it! your guests will love it


vendredi 6 décembre 2013

biscotti di Natale decorati (ricetta) biscuits de Noel decorés (recette)

the rat



MES BISCUITS DE NOEL

Ingrédients : 900g farine, 230g beurre à température hors frigo, 240g sucre de canne, 2 œufs, 180g mélasse noire (en vente chez naturalia), 1 sachet de levure chimique, 2 pincée de sel, 12g de cannelle en poudre ou 12g de quatre épices
Préchauffez le four à 170°C. Mélangez au fouet beurre, mélasse et œufs pour quelque minute. Ajoutez tous les autres ingrédients et mélangez énergiquement avec les mains. Filmez et laissez reposer au réfrigérateur toute la nuit. Etalez la pate à l’aide d’un rouleau sur le papier sulfurisée légèrement fariné, découpez et faites cuire au four sur du papier sulfurisé pendant 15/20 minutes.
glaçage blanc pour coller les bombons ou écrire (mélanger 1 blanc d’œuf avec 230g sucre glace et quelque goutte de jus de citron frais)





 
I MIEI BISCOTTI DI NATALE
Ingredienti: 900g farina, 230g burro a temperature ambiente, 240g zucchero di canna, 2 uova, 180g melassa nera (in vendita nei supermercati naturasi), una bustina di lievito chimico, 2 pizzichi di sale, 12g di cannella in polvere o 12g di spezie miste (cannella, zenzero, noce moscata, chiodi di garofano)
Preriscaldate il forno a 170°C. Montate a crema burro, melassa e uovo. Aggiungete gli altri ingredienti e impastate con le mani. Coprite l’impasto con il film alimentare e lasciate riposare in frigo tutta la notte. Stendete la pasta su carta da forno leggeremente infarinata, fateli cuocere su carta da forno per 15/20 minuti
glassa per incollare le caramelle o scrivere (mescolare un albume con 230g zucchero a velo e qualche goccia di succo di limone fresco)